You can enable/disable right clicking from Theme Options and customize this message too.
logo

Fore Kazık

Fore Kazık

Temel mühendisliğinde en eski uygulamadır. Üç ayak sehpa ile yapılan uygulamalar teknoloji ile son derece modern makinelere yerini bırakmıştır.

Fore Kazık çalışmasını yapmaktaki amaç Şev-Heyelanlı bölgede yapılacak binanın emniyetini sağlamak, gevşek arazilerde binaların temelini sağlam tabakaya oturtmak, yol, köprü, tünel vs. gibi ağır yüke maruz kalan ve İnsanların çok kullandığı önem taşıyan yapıların zeminlerini güçlendirerek durağan yada deprem anında dayanıklılığını perçinlemektir.

Fore Kazık, foraj ile delinerek zeminde boşluk oluşturup bu alana dökülen ve çapı 45 cm den büyük betonarme kazıkların genel adıdır. Delme işlemi, yüksek dayanıma sahip, kendi boru sürebilen, teleskobik kuleli hidrolik delgi makinaları ile yapılmaktadır. Sert tabakaların delinmesinde kaya matkabı, gevşek sulu zeminlerde kova ( baget) kullanılmaktadır. Kendini tutamayan sulu zeminlerde delgiye paralel olarak kuyuya muhafaza borusu yerleştirilmelidir. Delme işlemini sonrasında kuyuya donatılı kafes indirilir ve kuyu içi betonlanır. Zeminin ve yapının statik özelliklerine göre delgi sayısı ve donatı özellikleri belirlenerek zemin iyileştirilmiş olur.

(1)FORE KAZIK NEDİR VE NERELERDE KULLANILIR:
Aşağıda (A)dan (Z)ye  Fore kazık hakkında gerek teknik gerekse tercubemize dayanan bilgililer mevcuttur. Bu bilgilerin yanı sıra her inşaat mühendisinin bilmesi gereken ekonomi hız
maliyet hakkında bazı ince noktalar da kısa ve öz bir anlatımla izah edilmiştir. Fore kazık bildiğiniz üzere sağlam zemine sahip olmayan bölgelerde yapı yüklerini sağlam zemine ulaştırma amçlı uygulanılan çapları 65cm ile başlayıp prje yüküne göre hesaplanılarak 150cm lerekadar yükseltile bilen zeminde bir delgi makinesi yardımı ile dairesel kesitli bir delgi yapılması ve bu delgi içerisine demir donatı yerleştirilmesi şeklinde inşaa edilen yerinde dökme beton arme kazıktır.
(2)UYGULAMALAR:
Uygulama yöntemi zemin cinsine ve özelliklerine göre belirlenmektedir.
(3)MUHAFAZA BORUSUZ KAZIKLAR:
Kendini tuta bilen zeminlerde Fore Kazık Makinasının delgiyi yapmasının ardından açılmış olunan kuyuya demir donatının  yerleştirilip tremie borusu yardımı ile beton dökülmesiyle oluşturulur.
(4)MUHAFAZA BORULU KAZIKLAR:
Kendini tutamayan zeminlerde yer altı suyu zemin özellikleri vs gibi etkenler nedeni ile kullanılan bir yötemdir. Genelde boru betonlama bittikten sora çıkrtılır. Muhafaza borusunun yerinde kaldığı uygulamalarda mevcuttur.
(5)BENTONİT İLE YAPILAN KAZIKLAR:
Kendini tutamayan zeminlerde,muhafaza borusunun yeterli olmadıgı hallerde bentonit yardımı ile oluşturulur. Böylece delgi esnasında oluşacak göçmeler önlenmiş olur. Bentonit çamuru delgi esnasında ve betonlama işlemi süresince delik duvarlarının göçmesini önleyecek seviyede tutulur. Bentonit çamuru zemin özelliklerine göre katkı tozu ve su içerir. Bentonit bir çamur pompası yardımı ile kuyuya ordanda kuyuya beton dökülürken bentonit havuzuna aktarılır.
(6)DERİN TEMEL KAZI UYGULAMASI:
Taşıma gücü problemlerinde farklı zemin tabakalarına oturan temellerde belirli alanlara yoğunlaşmış yüklerin zemine aktarılması durumunda toplam veya farklı oturma problemleri olan yapılarda kullanılır.
(7)İKSA UYGULAMALARI:
Heyelan toprak kayması çözümünde sıkça kullanılan çeşitli nedenlerle kazı yapılan şevlerin stabilitesini sağlamak amacıyla İnşaat sırasında yapılan hafriyatın belirli bir derinliğin altına inilmesi nedeni ile inşaatın ve çevre yapıların güvenliği için yapılır. Bu tip fore kazık veya mini kazıklar tek başına iksanın stabilitesini sağlayabileceği gibi başlık kirişi ile zemin şartları çevre yapılar ve iksa derinliği göz önüne alınarak ankrajlar başlık kirişi ve kemer kuşak kirişleri ile imal edilebilir.
(8)SU GEÇİRİMSİZLİK PARDESİ:
yer altı su sevyesinin yüksek olduğu durumlarda suyun inşaat çukuruna temele yada bodrum katlarına girmesini önlemek amacı ile yapılan kesişen kazıklardır. Baraj inşaatlarında kulanımı yaygınlaşılan kesişen kazık olarak imal edilebilecekleri gibi jet groutink kolonlarından yardım alınarak da su geçirilmezliği sağlana bilir.
(9)FORE KAZIK ÖZELLİKLERİ:
Fore kazık kullanımı özellikle depremden sonra taşıma gücü problemleri ve oturma sorunları nedenleriyle yaygınlaşmış derin kazılarla inşaatlarda önemli bir uygulama haline gelmiştir. Fore kazık yapımında dikkat edilmesi gereken noktalar zemin koşullarına göre proje oluşturmak ve gerekli denetimleri yaparak standartlarda belirtildiği şekilde ve sistematik olarak uygulanmalıdır.